24 januari 2022

Wat zijn futures?

2 min read

Voordat je gaat beginnen met beleggen op de internationale markt is het van belang dat je op de hoogte bent van het begrip futures. Een future is een soort financieel contract tussen twee personen of twee bedrijven die een aansluiting met elkaar zoeken om iets te verhandelen voor een prijs en op een datum die van tevoren staat vastgesteld in het desbetreffende contract. Futures zijn met name interessant voor beleggers die actief zijn op de internationale valutamarkt en enige ervaring met beleggen hebben. Wanneer je dat niet hebt, bestaat de kans namelijk dat je in snelle tijd veel geld zal verliezen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Kenmerken van futures

Het is mogelijk om met futures meer geld te verliezen dan je hebt ingezet. Hoe kan dat? Dat is mogelijk doordat futures functioneren als een zogeheten hefboomproduct. Dit houdt in dat je met bedragen kan beleggen die je helemaal niet op je eigen rekening hebt staan. Dit zorgt meteen voor een groot risico en zorgt ervoor dat je als belegger goed moet nadenken voor je besluit om zo'n groot bedrag in te zetten. Het voordeel van futures is dat je met een beetje geluk juist weer meer geld kan verdienen dan je in eerste instantie op je rekening had staan. Desondanks wordt vaak aangeraden om nooit meer dan 1 tot 3 procent van je beleggingsinzet in te zetten per zet die je doet. Zo voorkom je dat je straks een bedrag moet betalen dat je helemaal niet kan betalen. 

Wat zijn cfd's?

Een andere manier om te beleggen is door middel van cfd's. Net als met futures bieden cfd's verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan de internationale markt. Ten eerste is het van belang om te weten waar de afkorting van cfd voor staat, namelijk voor contract for difference. Net als futures zijn cfd's contracten tussen twee personen of twee bedrijven. Vaak dient de ene persoon als koper en de andere als verkoper. De verkoper bepaalt de prijs van het product en de koper besluit om daar wel of niet mee in zee te gaan. Een slimme manier om in cfd's te investeren is door in de gaten te houden welk nieuws goed en welk nieuws slecht is op de markt waarin ze zich op dat moment bevinden. Vaak helpen deze inschattingen je enorm bij het doen van een uiteindelijke belegging. 

Beleggen in futures of cfd's

Of je nou besluit te beleggen in futures of cfd's maakt niet uit. Zorg er echter altijd voor dat je je van tevoren in de markt en de andere partij hebt verdiept. Zo voorkom je teleurstelling en grote verliezen. Natuurlijk kan je altijd safe spelen door eerst een kleiner bedrag inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *