Wanneer kun je terecht bij de notaris?

      Geen reacties op Wanneer kun je terecht bij de notaris?

We hebben allemaal wel eens van een ‘notaris’ gehoord, maar eigenlijk weten maar weinig mensen wat een notaris precies doet en in welke situaties je bij een notaris terecht kan. In dit artikel wil ik daar wat meer duidelijkheid in brengen. Ik leg je uit wat een notaris precies doet en in welke situaties je met een notaris te maken kunt krijgen.

De werkzaamheden van de notaris

In feite komt het erop neer dat een notaris mensen helpt bij het maken van rechtsgeldige afspraken. Een notaris geeft daarbij passend advies en het is daarnaast zijn taak om rekening te houden met de belangen van alle betrokkenen. Van een notaris wordt dan ook verwacht dat hij of zij onafhankelijk en onpartijdig is. Nadat afspraken zijn gemaakt, worden deze door de notaris in een officieel document vastgelegd. Zo’n officieel document wordt een notariële akte genoemd.

In deze situaties krijg je met een notaris te maken

Zoals ik eerder al aangaf kun je voor verschillende zaken bij een notaris terecht. In de basis is er sprake van drie verschillende werkterreinen: een notaris kan mensen helpen bij het personen- en familierecht (bijvoorbeeld voor het regelen van een erfenis of het opstellen van een testament), bij het onroerende zaakrecht (bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis of het aannemen van een hypotheek bij een geldverstrekker) en het rechtspersonenrecht (bijvoorbeeld voor de uitgifte van aandelen of het wijzigen van de statuten).

Hopelijk heb ik je in dit artikel duidelijk kunnen uitleggen wat een notaris is en in welke situaties je bij een notaris terecht kunt. Op deze pagina vind je een goede, voordelige notaris in de buurt als je zelf naar een notaris op zoek bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *