Waarom rente vergelijken essentieel is bij een leningaanvraag

Je hebt een lening nodig? Je bent niet de enige. Mensen lenen vaker geld. Dat doen ze bijvoorbeeld voor een grote uitgave zoals een auto of een studie, maar ook voor kleinere zaken als een verhuizing of een nieuwe vloer. Waar je een lening ook voor nodig hebt: er komt altijd rente bij kijken, maar hoe kan je rente vergelijken.

rente vergelijken

Verschillen in rente

Hoeveel rente je betaalt over een lening, hangt van een aantal factoren af:

  • hoe hoog het leenbedrag is
  • hoe lang de lening loopt
  • bij welke bank of instantie je de lening afsluit

Een lening voor je studie sluit je in Nederland vaak af bij DUO. Deze instantie berekent amper rente over het geleende bedrag. Zo wil men het lucratief houden om een studie te volgen in ons land.

Lenen van banken

rente vergelijken

Bij een bank werkt dit echter anders. Een bank zal altijd rente vragen, al hangt de hoogte van die rente wel af van de lening. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld in de min staan op hun rekening. Dat is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – een lening. Het geld dat je dan gebruikt is immers niet van jou. Over zo’n relatief laag leenbedrag betaal je meestal niet meer dan een of twee tientjes aan rente. 

Naast roodstand kun je natuurlijk ook grotere bedragen lenen, en dan zal de rente hoger zijn. Echter is het bij elke lening goed om ook rente te vergelijken tussen banken en bedrijven. De rente bij het ene bedrijf kan aanzienlijk verschillen van de andere.