Tips voor geld lenen

      Geen reacties op Tips voor geld lenen

Als je iets wilt kopen, dan kun je het beste sparen voor deze aankoop. Echter is het mogelijk dat je een aankoop echt wilt of zelfs noodzakelijk moet doen, terwijl je niet genoeg spaargeld op je rekening hebt staan. Als dit het geval is, moet je een lening afsluiten om de financiering te kunnen doen. In dit artikel geven we jou tips voor het lenen van geld.

Tip 1 – Denk goed na of geld lenen de juiste optie is

Wanneer je eraan denkt om een lening af te sluiten, dan is het belangrijk om goed na te denken over het belang. Je leent namelijk een bepaald bedrag dat terug moet worden betaald met rente. Het lenen van geld kan op één moment erg verleidelijk zijn, waardoor mensen al snel vergeten dat de aankoop die ze doen uiteindelijk duurder is dan dat ze denken.

Een lening afsluiten wanneer je nog (genoeg) spaargeld op je rekening hebt staan is altijd een slechte optie. Je betaalt namelijk meer rente voor de lening dan geld dat je aan rente krijgt op de spaarrekening. Hierdoor ben je altijd duurder uit.

Tip 2 – Kies de juiste soort lening

In Nederland zijn er verschillende soorten leningen waaruit je kan kiezen. Om te beginnen heb je bij veel webshops tegenwoordig de optie om een product nu te kopen en later te betalen. Dit is een vorm van lenen die we afraden. In veel gevallen betaal je namelijk een enorm hoog rentepercentage wanneer je niet op tijd de lening aflost, waardoor de kans groot is dat je te veel betaalt voor het product. Het lijkt aantrekkelijk, aangezien je maandelijks maar een klein bedrag kwijt bent, maar kan voor veel problemen zorgen in de toekomst. Wat we eerder aanraden is een lening bij de bank. Hier kan je kiezen uit twee verschillende vormen van leningen, namelijk een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een leenvorm zoals de meeste mensen het kennen. Je leent eenmalig een bepaald bedrag en betaalt dit terug over een van tevoren afgesproken periode (de looptijd). Bij deze vorm van lenen staat de looptijd vanaf het begin al vast, waardoor je voordat je de lening afsluit precies weet wat jouw maandelijkse kosten zijn.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet werkt anders dan een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af. Tot je dit limiet hebt bereikt, mag je geld opnemen wanneer en hoe vaak je zelf wilt. Ook is het mogelijk om afgelost geld opnieuw op te nemen, zolang je onder de kredietlimiet blijft. Bij deze vorm van lenen is het rentepercentage relatief hoog. In veel gevallen ben je dus goedkoper uit als je voor een persoonlijke lening kiest.

Tip 3 – Vergelijk leningen

Veel mensen houden ervan om voor de makkelijke optie te gaan. Wanneer ze geld willen lenen, stappen ze meteen naar een bank waar ze hun spaar- of betaalrekening hebben. Echter zijn er in Nederland enorm veel verschillende aanbieders als het gaat om leningen. Naast banken zijn er bijvoorbeeld ook gespecialiseerde online geldverstrekkers waar jij een lening kan afsluiten. Het is dan ook belangrijk om de verschillende aanbieders van deze leningen met elkaar te vergelijken. Alleen door alle aanbieders te vergelijken weet je zeker dat je niet meer rente gaat betalen dan nodig.

Tip 4 – De looptijd van de lening

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de looptijd van de lening. Geld lenen kost geld en daarom is het niet verstandig om langer te lenen dan noodzakelijk is. Een korte looptijd kan dus aantrekkelijk zijn, aangezien je hierdoor minder rente betaalt. Door een kortere looptijd te kiezen, worden de maandelijkse lasten wel hoger. Het is belangrijk dat je berekent of je deze maandelijkse lasten wel kunt betalen.In alle gevallen betaal je rente over het geld dat je leent. Wanneer je er zeker van bent dat het lenen van geld noodzakelijk is, dan is het belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen maakt en rustig de tijd neemt bij het maken van keuzes. Wanneer je er zelf niet uit komt, kan het verstandig zijn om een adviseur in te schakelen om je te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *