Signalen dat je niet op de juiste werkplek zit

Iedereen heeft weleens weinig zin in de werkdag. Maar als werken meer energie kost dan dat het oplevert, is dat misschien een signaal dat je niet op de juiste plek zit. Lang blijven hangen op een werkplek die niet bij je past, is vervelend voor jou en je werkgever. Hoe herken je de signalen?

Schaamte voor je werkplek

Vermijd je het liefst de vraag: “Wat doe je in het dagelijks leven?” Dan is dat een signaal dat je niet op je plek bent. Het is logisch dat je in je vrije tijd niet constant over je werk wil praten, maar het moet geen taboe onderwerp zijn of iets waar je je rot over voelt.

Strakke 9 tot 5 mentaliteit

Je werk hoor je niet mee te nemen naar huis, maar er zijn grenzen. Heeft een collega een noodgeval die buiten werktijd opgelost moet worden, maar zet je dan liever je telefoon uit? Dat kan erop wijzen dat je geen hart voor de zaak hebt. Ook het skippen van bedrijfsfeestjes of vrijdagmiddagborrels zijn indicaties dat je je niet op je plek voelt.

Last van verveling

Werkzaamheden zijn al tijden hetzelfde en je hebt een vaste, dagelijkse routine waar je nauwelijks voldoening uithaalt. Als je weinig uitdaging hebt, ga je ook minder goed presteren en zit je ook minder goed in je vel. Ook als je merkt dat je meer tijd spendeert aan sociale media dan je werk, is dat een teken van verveling.

Andere vacatures lijken interessanter

Via LinkedIn krijg je regelmatig berichten van headhunters die je benaderen met een aantrekkelijke baan, terwijl je al een werkplek hebt. Deze executive vacatures zijn natuurlijk een compliment, omdat ze je benaderen omdat ze jouw profiel geschikt en interessant vinden. Daarbij kan het salaris een stuk interessanter zijn dan wat je nu ontvangt. Nieuwsgierig zijn naar andere vacatures is niet gek. Maar als je meerdere keren per dag een vacature alert krijgt of dagelijks vacatures bekijkt, dan is er wat anders aan de hand.  

Lichamelijke klachten komen naar boven

Als je niet lekker in je vel zit, zal je merken dat je je lastig kan concentreren en sneller hoofdpijn krijgt. Ook spierpijn, vermoeidheid en een slecht geheugen zijn indicaties dat het niet goed met je gaat. Het is belangrijk om hierbij direct actie te ondernemen, omdat je anders risico loopt op overspannenheid of een burn-out.Herken je enkele of meerdere van deze signalen? Geen nood, het betekent niet dat je per direct op zoek moet naar een andere baan. Maar het is wel een indicatie dat er iets op je werk moet veranderen. Ga eens in gesprek met je leidinggevende en benoem vooral dingen die je graag anders zou willen doen of dingen die je graag zou willen proberen. Het is goed mogelijk dat je leidinggevende wel een oplossing weet. Zo zou je bijvoorbeeld nieuwe werkzaamheden erbij kunnen krijgen of kunnen kijken of een promotie als interim manager bij een andere vestiging iets voor je is. Niet geschoten is altijd mis.