Nieuw gazon laten leggen

      Geen reacties op Nieuw gazon laten leggen

Ik zat laatst te dubben over mijn gazon. Het is in slechte staat en moet eigenlijk integraal vervangen worden. In de eerste instantie wilde ik verse zoden uitzoeken zonder na te denken, maar een kennis tipte mij op kunstgras laten aanleggen in plaats daar van. In de eerste instantie was ik ietwat sceptisch, hoe kan kunstgras nou op tegen een normaal gazon? Theorie is ondergeschikt aan de praktijk natuurlijk, dus ik ging op zijn advies Googlen naar kunstgras Genemuiden. Dit laatste omdat blijkbaar Genemuiden dé kunstgrasstad van Nederland is. Genemuider kunstgras is een beetje zoals haarlemmerolie blijkbaar. Ik vond een partij waar ik gratis vier stalen kon krijgen om het uit te proberen.

Verrassend

Toen ik ze binnenkreeg was ik verrast door de kwaliteit. Ik begon beter te begrijpen wat mijn kennis bedoeld had. Ik ken kunstgras alleen van de sportvelden, maar dit was spul dat echt voor de tuin geschikt was. Bij een sportveld kiezen ze voor een hele korte spriet met korrels erin. Dat is een mooi glad oppervlak voor sport, waarvoor het ook erg geschikt is, maar tuinkunstgras is hele andere koek. Ten eerste was de textuur veel fijner dan ik had verwacht. Ik had verwacht dat deze aan zou voelen als van dat verpakkingsplastic, maar het was verrassend glad. Daarnaast zat er ook een beetje vering in zoals echt gras, zacht maar met enige weerstand. De lengte maakte ook een wereld van verschil, Als je je vingers erdoorheen haalt is de illusie compleet.

Grote stappen

Wat me ook verbaasde was de kleur. Waar ik kunstgras alleen kende als die gifgroene plakkaten voor een zon geblakerd motel uit Amerikaanse thrillers was dit een stuk levendiger. Eerst het groen. Het groen was een stuk dieper en rijker dan ik had verwacht. Vaak falen kleuren omdat het alleen de toplaag is. Daarom lijken bijvoorbeeld geanimeerde karakters ook nep, een blos is een gloed die diffuus onder de huid begint, en dit is erg zwaar voor de computer. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier dubbellaags hebben gewerkt met een semitransparante toplaag, maar het ziet er goed uit. Daarnaast heeft het ook een mooi verloop van kleuren. Al die verschillende tinten groen helpen het realisme enorm.

Opnieuw nadenken

Ik weet nog niet of ik voor kunstgras ga, maar ik ben wel onder de indruk. Wat ze tegenwoordig maken is mooi spul waarvan ik verwacht het steeds vaker te zien. Probeer het ook eens, en laat jezelf verrassen.