Klimplanten een musthave!

      Geen reacties op Klimplanten een musthave!

In Nederland zijn de klimplanten enorm populair. In vele tuinen en balkons vinden we de veelal kleurige verschijningen terug. Ook in de wintermaanden kan je genieten van deze mooie plantensoort. Er zijn ook groenblijvende klimplanten te koop. Eén van de meest bekende klimplantsoorten is de Clematis. De Clematis is in diverse kleuren en afmetingen te verkrijgen. Een Clematis groeit altijd tegen een pergola of hekwerk. Dit is nodig om de groei van de takken te begeleiden. Daarnaast wordt de Clematis ook vaak als bodembedekker gebruikt.

Planten en onderhouden van de Clematis

Het is belangrijk om bij het planten voorzichtig met de wortels om te gaan. De wortels moeten altijd de ruimte hebben om zich verder te vertakken. De plant moet in een diep gat geplaatst worden zodat de wortels altijd koel en ondergronds blijven. Tijdens het planten is het ook belangrijk dat er meteen een laagje mest wordt aangebracht. Het is zinvol om het bemesten jaarlijks te herhalen.  Het snoeien van de Clematis is enigszins ingewikkeld te noemen. Het is belangrijk dat je goed kijkt welke soort je hebt en waar je de takken moet gaan snoeien. Er zijn soorten die op oud hout bloeien en anderen die dat juist op nieuw hout doen. Oorspronkelijk is de Clematis afkomstig uit de Himalaya waar hij tegen de rotswanden en spleten kan groeien en bloeien. In Nederland is de Clematis op verschillende manieren aan te schaffen. De traditionele bloemen en plantenwinkel is een optie. De tuincentra hebben meestal een grote verscheidenheid aan soorten en maten op voorraad. Daarnaast is het online bestellen van de Clematis ook een steeds meer opkomende manier van aanschaffen. Woon je in de buurt van de vele kassen die we in ons land rijk zijn, loop daar dan ook eens binnen. Veel kwekers bieden daar hun bloemen en planten ook rechtstreeks te koop aan. Als je door een kassengebied rijdt dan zie je al vanaf de weg bij welke kweker je welkom bent.

Klimplanten in de vrije natuur

Als je in de zomermaanden een fiets of wandeltocht door de natuur maakt zie je op veel plaatsen klimplanten staan. In de bossen, duinen, parken overal zie je ze staan. Ook daar groeien ze tegen boomstammen, muurtjes of woekeren ze over de bodem. Sommige boomstammen zijn volledig bedekt met de bladeren en takken van de klimplant. Vogels en insecten maken ook dankbaar gebruik van de aanwezigheid van klimplanten. De bladeren bieden in de zomermaanden verkoeling voor ze.