Investeren is meer dan aandelen

      Geen reacties op Investeren is meer dan aandelen

Als je onze site bezoekt heb je interesse in investeren. Je snapt (al snel) wat de tijdswaarde van geld is en hoe je deze over je activa moet splitsen. Een van je meest waardevolle bezittingen is je huis, voor de meeste mensen zit het gros van hun vermogen hierin. Veel mensen zien hun huis terecht als investering, maar behandelen deze vervolgens niet als een. Doodzonde, want of je een simpel spaanplaatje of een goede mdf plaat gebruikt zijn de soort beslissingen die je huis een asset maken.

De tijdswaarde van geld

Veel van onze redenen om een huis te kopen zijn niet per se financieel verantwoord. Je eigen stek, je eigen plek, je thuis, eindelijk verbouwen zoals je het zelf wilt. Al deze factoren dragen niet bij aan de waarde van het huis. Vooral qua verbouwen foppen we onszelf nog wel eens. Als ik dit opknap, denk je immers, dan is het huis meer waard. Maar elke keer als je verbouwt voorbij het nodige opknappen maak je jouw huis specifieker, en dus maar aantrekkelijk voor een kleinere groep. Allen met een andere smaak moeten hun verbouwkosten bovenop de vraagprijs rekenen, wat ze hun koop zal doen vertragen. Praktisch gesproken betekent dit dat je huis langer te koop staat.

Waarom een zware noot?

De reden dat ik wat cru hierboven erin stap is om je deels te behouden. Peter Thiel, Co Founder van PayPal, beschreef de huizen hetze in de Verenigde Staten als “… de giftige combinatie van investering en consumptie ineen.”.  Hij beschrijft hoe mensen in 2006 een extra hypotheek afsluiten om een zwembad aan te leggen, of een tweede huis als vakantiehuis kopen. Het idee dat je een leuker of extra huis kan gebruiken als vol genotsobject en als investeringsobject tegelijkertijd is incorrect en zelf misleidend. 

Überhaupt kopen?

Het antwoord: dat hangt er vanaf. Een deel zal afhangen van hoe in de praktijk de nieuwe belastingwetgeving gaat samenvallen met het afschaffen van de wet Hillen. Op zijn meest realistisch wordt de verhoging van de vrijstelling tot 3 ton opgeslokt door je eigen huis. Huren brengt natuurlijk ook zijn eigen kosten met zich mee, dus je zal je eigen berekening moeten maken. Als je huis de drie ton overschrijd is het sowieso wijselijk om je aflossingen te beperken zodat 20% van de waarde gefinancierd blijft om hier om heen te werken. Wiens huis al afgelost is kan denken aan herfinancieren voor dan toch die verbouwing.