Financieren met een negatieve BKR

      Geen reacties op Financieren met een negatieve BKR

Een auto leasen met negatieve BKR registratie, dat is mogelijk. Vaak wordt een negatieve BKR registratie afgeschilderd als het einde van de wereld, maar een soberdere kijk (maar niet een rooskleurigere) is gepaster. 

Voordat je verder gaat

Een negatieve BKR registratie is niet niks. Het moet dan ook dienen als een moment van reflectie voor je financiële verleden. Waarom kwam je niet uit? Zelfs als het antwoord een onverwachte tegenvaller is als ontslag of ziekte is dit een moment om na te denken. Veel mensen leven relatief overgefinancierd. Door allerlei aankopen naar voren te trekken doormiddel van bijvoorbeeld koop op afbetaling zijn mensen teveel blootgesteld aan het opdrogen van de cashflow. Zolang je cashflow niet gediversificeerd is – zoals enkel inkomen uit een baan – loop je risico op financieel niet de dragen advies. Ik raad daarom van harte aan om dit probleem aan te pakken aan de voorkant en de achterkant.

Uitgavenpatroon

Het financiëren van allerlei aankopen is onverstandig omdat het je voor geruime tijd bindt aan een bepaalde uitgave. Nu zijn dit voor grote investeringen als een huis of vaak de auto onvermijdelijk. Juist daarom is het verstandiger om dan niet extra langlopende verplichtingen te gaan. Deze kunnen een cashflow van €0 je effectieve inkomsten negatief maken. Ga daarom, wanneer mogelijk, niet voor meer kopen totdat je een reserve opgebouwd hebt. Zelfs als je een hypotheek hebt is het wijselijk niet al je geld erin te storten. Want hoewel je meer rente moet betalen naarmate de lening langer geduurd heeft, kunnen andere onverwachte uitgaven daardoor duurder uitkomen. Marketwatch.com stelt als veilige richtlijn is dat je anderhalf jaarinkomen als reserve moet vasthouden. Hoewel dit natuurlijk ook de grote pieken van uitgave volatiliteit dekt is dit niet erg reëel voor de meeste mensen. Zelf heb ik niet zo een stelregel, maar raad ik je ten sterkste aan om te inventariseren hoeveel het zou kosten om al de functionele elementen van je inboedel – de wasmachine, de droger, enz. – in kaart te brengen en dat bedrag apart te houden.

Inkomsten

Dividend uit aandelen, rente uit obligaties en spaarrente uit depositos is vaak een gezonde mix van andersoortige inkomsten. Als je jong bent zal je relatief weinig hieruit kunnen halen. Het is goed om jong te beginnen met deze opbouw, maar de vruchten hiervan pluk je later. Om aan te sluiten bij de moderniteit: Welke skills heb jij? Als je als zelfstandige van tijd tot tijd klussen aan kan nemen ben je in-market. Deze extra inkomsten kunnen je helpen als je tussen banen in zit, of de springplank zijn voor uitbreiding als je langdurig geen werk kan vinden.